Случай на Nicotiana rustica 1M

Дете с шизофрения на 2 години и половина

10.09.2015 г.

Майката беше доста притеснена и първо ме попита дали шизофрения се лекува с хомеопатия, защото подозрението на лекарката било такова. Успокоих я и отговорих, че се лекува и че ще направя, каквото мога. Те живеят в Англия, но си дойдоха в България през септември и пътуваха от другия край на България до София. Трябваше да им помогна, защото доверието им в мен беше голямо. И така ето го случаят:

Описание на майката:

– Много общителна, лесно казва на непознати – “Обичам те”.

– Вкопчва се в майка си, когато тя излиза и пищи неистово.

– Често се отнася, погледът и е блуждаещ, особено преди заспиване.

– Тикове, потрепване преди заспиване+ блуждаене на очите.

– Изключително чувствителна

– Когато се скараме с баща и ни е като омиротворител

– Когато се караме тя не може да спи

– Вдига висока температура с халюцинации и блуждаене на очите

– Страхове: да е сама, от кучета.

– Миене на косата влошава.

– Запек

– Желание за кисело мляко и го търси всяка вечер, сирене, кашкавал, масло, месо

– Не обича боб, ананас

Мои наблюдения:

– Прилепчива

– Весела

– Добронамерена

– Блага, не е агресивна.

– Мекота.

Тя често не разбира какво се случва около нея. Има известна тъпота.

Анализ на случая:

Много чувствителна –  растително царство

Подцарство – Solanaceae с основно усещане : Насилие, внезапно, разцепващо, пръскащо, взривно, спастично, раздрусващо, стрелкащо, слънчев удар, апоплексия, огромен ужас, преследван, убийство, живот и смърт, убит, змии, разкъсване, пулсиране, стягане и задушаване. Тема за черно и бяло.

Източник: Nicotiana rustica 1M 1 доза

Защо избрах  Nicotiana? Защото на нея и беше предписвана Belladona, но без успех.Така че трябваше да диференцирам едно от лекарствата в острия миазъм на сем. Solanaceae. Миазмът е остър заради остротата на реакциите и, и паниката, която изпитва, когато майка и излезе от стаята. В такива моменти нейната реакция граничи с ужас – тя пищи неистово, плаче и се вкопчва в майка си. И така в острият  миазъм на това семейство има 4 лекарства:

Belladona

Hyosciamine hidrobromate

Nicotiana

Stramonium

В ММ на Фатак четем за Hyosciamin, че е лекарство за тремор, парализа и безсъние с нервна възбуда. Тук нямаме тези симптоми, така че го изключваме.

Основното, което видях в нейния случай беше веселост и мекота. Тя беше много живо, весело дете и най-важното, че в нея нямаше и капка агресия. Като четем Stramonium в ММ на Фатак виждаме, че освен страха от тъмното, който тук не беше подчертан имаме и маниакални състояния с разкъсване на дрехите, така че изключих напълно  и Stramonium и остана Nicotiana. Между другото преди да си тръгне детето каза:” Искам да пуша”. Беше много странно за дете на 2 години и пoловина.

Проследяване след 1 месец:

Много по-добре. По-спокойна е. Не се вкопчва в майка си. Все още плаче, когато майка и излиза, но след това се успокоява и може да стои сама.Имала е настинка, но за пръв път не е вдигнала рязко висока температура и е минала доста по-леко и по-бързо само със сироп от бъз.

Проследяване на 15.11.2015 г.

Страхът от кучета е изчезнал, още по-спокойна е. Апетитът и се е увеличил, запекът е изчезнал. Тя е неузнаваема. Всички оплаквания са изчезнали.

This entry was posted in Практика. Bookmark the permalink.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.