Лекарства – Chamomilla

shapeimage_1dddЛатинското наименование на растението е Matricaria Chamomilla, а общото название – лайка. Принадлежи към сем.Compositae. Расте из цяла Европа в царевичните полета и пустеещите земи. Лайката има противовъзпалително и омекчително действие при заболяване на храносмилателния път и при възпалителни процеси в дихателните пътища. Външно се прилага за промивка на възпалената лигавица на очите, матката и на ануса при хемороиди. Има благоприятен ефект при възпалителни процеси и камъни в бъбреците и пикочния мехур. За лечение на дихателните пътища се употребява за инхалации и промивки под формата на гаргара.

 

Тинктура се прави от цялото растение, събрано, когато цъвти.Ханеман е първият, който го доказва.Днес често се среща тази билка, като чай за успокояване на нервите. От много отдавна се използва като антинаркотик, особено срещу злоупотреба с кафе и опиум.

Основната характеристика на Камомила е нервната възбуда, водеща до раздразнение и свръхчувствителност. Ханеман казва, че тя е неподходяща за хора, които понасят болката спокойно и търпеливо. Препоръчва се за нервни, жлъчни конституции и холеричен темперамент казва Хамилтън Едуърт.

Ключови и характерни симптоми:

Ядро:

  • Крайна раздразнителност, отвръщение да и се говори и да бъде докосвана.
  • Свръхчувствителност към и отчаяние от болка.
  • Болка придружена с горещина, гореща пот, изтръпване, жажда.
  • кафе, гняв
  • Прорязване на зъбите <;диариа, тревистозелени, горещи, с несмляна храна изпражнения, миризма на развалени яйца.
  • в началото и по време на мензис.
This entry was posted in Практика. Bookmark the permalink.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *