ЗДРАВЕ И БОЛЕСТ

“Здравето на човека зависи от следните четири неща: от силата на неговия дух, от добротата на неговата душа, от светлината на неговия ум и от мекотата на неговото сърце.” Учителят Петър Дънов

Здравето е много сложно и многослойно понятие. То не е само липса на физически оплаквания, а нещо много по – дълбоко. Ние хората сме много сложни системи от най – прости материални до най – сложни и фини невидими с просто око. Една от характеристиките на здравето е усещането за цялото и сливането със съзнанието на всички форми на живот на земята. Усещане за удовлетворение от живота. В параграф 9 на “Органона” Ханеман казва: “В състояние на здраве, одухотворената жизнена сила даваща живот на материалния организъм, царува във висш суверенитет.

 Тя поддържа чувствата и нормалните функции на всички части на живия организъм в хармония, която ни кара да се удивляваме. По този начин разумният дух, който обитава организма, може свободно да използва този жив, здрав инструмент за постигане благородната цел на човешкото съществуване”.

А коя е най – важната цел на нашето съществуване? Да изпълним мисията си на земята, това за което сме изпратени, а това ни дава усещането за удовлетворение.

Здравето е усещане на любовта на Твореца към теб и осъзнаването, че във всеки един момент той ти желае доброто, както и ние желаем доброто на нашите деца.

Всички тези измерения на здравето са нещо, което трудно може да се постигне на земята, но към тях трябва да се стремим.

А какво е болестта? Абнормни възприятия и дисфункции на различните нива на първичната субстанция (жизнената сила). Затова Джеймс Т. Кент казва: “Не може да има никакво лекарство, което напълно да излекува болката без да възстанови хармонията на жизнената сила”. Значи трябва да изследваме физическата болка, но трябва да видим и как тя се проявява на другите нива – емоции, психика, усещания. Така, че когато стигнем до основното усещане на човека за неговото оплакване, то това значи че сме стигнали до сърцевината на човека или причината за болестта. надникнали сме отвъд тривиалността на плътта и сме достигнали до абнормното усещане, до “фалшивата нота”, която разваля мелодията на целия оркестър. Когато поставим тази нота на правилното и място, песента вече звучи хармонично и човек възвръща здравето си.

Кент (американски лекар – хомеопат) казва:” Много пациенти страдат от ревматични болки в ставите на ръцете и краката. За да се избавят от тях следвайки съветите на лекуващите ги лекари – алопати, натриват увредените места с различни лосиони и мазила. Болките в ставите изчезват, но се появяват много по – опасни симптоми в областта на сърцето (тази закономерност е наблюдавал практически всеки лекар).

Причината за това преместване на болестта от костите към сърцето е, че мазилата не въздействат на жизнената сила, а само на физическото тяло и това няма как да доведе до трайно излекуване. Получава се само временно облекчение и по – точно подтискане на болестта. Какво имам предвид? Нашият интелигентен организъм е така устроен, че да пази най – важните ор гани и системи като задържа болестта на по – повърхностно ниво. А кои са най – важните системи? Според Георгос Витулкас (гръцки хомеопат) органите са подредени по важност в следния ред: кожа, мускули, кости, бъбреци, черен дроб, ендокринна система, сърдечна система и мозък. Ако имаме някакво заболяване на мускулите и започнем да използваме “фастум гел” например болестта може да се премести към костите. След това започваме да лекуваме костите с различни лекарства, но пък ни се появяват песъчинки в бъбреците и т.н. докато стигнем до увреждания на ума. Виждате, че на организма му се налага да отдава все по – важни органи и системи, за да запази най – важните – сърцето и мозъка. Той така е устроен. Не е задължително поразяването на органите да стане в същия ред. Това зависи от генетичната предразположеност на организма към заболявания, но посоката е същата. Също, когато има война първо се сражават редовите войници и първите пострадали са измежду тях. След това по – силният успява да се добере до офицерите и най – накрая, когато пленят генерала (в случая мозъка) те се смятат за победители. Затова, когато дойде пациент с астма и ние му я излекуваме, но той става по – тревожен и по – песимистично настроен какво сме направили? Излекували ли сме човека? Не, изтласкали сме болестта на по – дълбоко ниво. Казвам това, защото има йерархия и на нивата. Както казах ние хората сме сложни системи и сме изградени от няколко тела: физическо, емоционално и умстмено (цитирам Витулкас). В емоционалното и умственото тяло прогресирането на болестта става последния начин:

[tabs slidertype=”top tabs”] [tabcontainer] [tabtext]ЕМОЦИОНАЛНО ТЯЛО[/tabtext] [tabtext]УМСТВЕНО ТЯЛО[/tabtext] [/tabcontainer] [tabcontent] [tab]

 • недоволство
 • раздразнителност
 • тревожност
 • фобии
 • тъга
 • мъка
 • апатия
 • суицидна депресия
 • делириум

[/tab] [tab]

 • разсеяност
 • забравяне
 • трудна концентрация
 • тъпота
 • летаргия
 • делюзии
 • налудничеви идеи
 • деструктивен
 • пълно умствено объркване

[/tab] [/tabcontent] [/tabs]

Тази идея за йерархията се вижда при развитието на болестния процес в даден индивид. В началото болестта изглежда да е на физическо ниво, но ако се приложи неправилно или подтискащо лечение, нарушението напуска физическото тяло и преминава навътре към по – съществени части на човека. тогава започваме да наблюдаваме нарушения на емоционално и умствено ниво. например, ако една жена получи влагалищно течение и приложи локално свещички, тя може да подтисне течението и скоро получава по – сериозни проблеми като депресия и безсъние.

This entry was posted in Теория. Bookmark the permalink.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *